Τι είναι Καιρός; (Μέρος Ε')

Βαρομετρικό Υψηλό, ή Αντικυκλώνας ονομάζεται μια περιοχή όπου η πίεση είναι μεγαλύτερη απ' ότι είναι στις γειτονικές περιοχές. Παριστάνεται με κλειστές ισοβαρείς (καμπύλες πού περιέχουν σημεία με ίδια πίεση) στις οποίες η πίεση αυξάνεται καθώς προχωρούμε από την περιφέρεια προς το κέντρο. Συμβολίζεται με το πρώτο γράμμα της λέξης High (= υψηλό), δηλαδή με το H. Στο Β. Ημισφαίριο οι επιφανειακοί άνεμοι έχουν φορά σύμφωνη με τους δείκτες του ρολογιού για περιοχές πού καταλαμβάνονται από αντικυκλώνα. Το Βαρομετρικό Υψηλό θα μπορούσε να ορισθεί και ως ένας στρόβιλος αερίων μαζών, ευρείας κλίμακας (τυπική ακτίνα περίπου 1000 χιλιόμετρα) στον οποίο οι αέριες μάζες στροβιλίζονται περί το κέντρο του κατά την θετική φορά στο Ν. Ημισφαίριο και κατά την ανάδρομη φορά (σύμφωνη με τους δείκτες του ρολογιού) στο Β. Ημισφαίριο.

Στο παρακάνω σχήμα φαίνεται η κυκλοφορία του αέρα κοντά στο έδαφος, και καθ' ύψος, πού παρατηρείται σε ένα Βαρομετρικό Υψηλό. Παρατηρούμε ότι κοντά στην επιφάνεια του εδάφους οι αέριες μάζες αποκλίνουν από το κέντρο, ενώ στην ανώτερη ατμόσφαιρα συγκλίνουν προς το κέντρο αλλά δεν συσσωρεύονται εκεί. Υποβάλλονται σε καθοδική κίνηση θερμαινόμενες καθώς κατεβαίνουν και συμβάλλοντας έτσι τελικά στην εξαέρωση των υπαρχόντων νεφοσταγονιδίων. Επομένως ο Αντικυκλώνας συνοδεύεται από καλοκαιρία.

Η κυκλοφορία των αερίων μαζών σε Βαρομετρικό Υψηλό

Οι Αντικυκλώνες με τη σειρά τους διακρίνονται σε Ψυχρούς, Θερμούς, Ψυχρούς και Θερμούς.

Ψυχροί είναι οι αντικυκλώνες πού έχουν σε όλο το ύψος θερμοκρασία μικρότερη από τις γειτονικές περιοχές. Τέτοιοι αντικυκλώνες σχηματίζονται το χειμώνα πάνω απ' τις ψυχρές περιοχές των Ηπείρων.

Θερμοί είναι οι Αντικυκλώνες πού στο εσωτερικό τους και καθ' όλο το ύψος τους η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από ότι στις γειτονικές περιοχές. Αυτοί οι Αντικυκλώνες συνήθως σχηματίζονται πάνω από θάλασσες, καθώς και στα νοτιότερα πλάτη πάνω από ηπειρωτικές περιοχές (Αφρική) κατά το χειμώνα.

Τέλος Θερμοί και Ψυχροί είναι οι Αντικυκλώνες πού κατά ένα μέρος είναι θερμοί και κατά ένα μέρος ψυχροί.

Επίσης οι Αντικυκλώνες διακρίνονται σε μόνιμους , εποχικούς και κινητούς.

Οι Μόνιμοι Αντικυκλώνες σχηματίζονται πάνω από τους ωκεανούς των υποτροπικών περιοχών. Τέτοιοι Αντικυκλώνες στο Β. ημισφαίριο είναι του Ατλαντικού (Αζορών) και του Ειρηνικού. Είναι θερμοί Αντικυκλώνες και επηρεάζουν τις παρακείμενες ηπείρους με καλό καιρό, αν και τον χειμώνα μετατοπίζονται προς τον ισημερινό και δεν επηρεάζουν τις εύκρατες περιοχές.

Οι Εποχικοί Αντικυκλώνες σχηματίζονται πάνω από μεγάλες ηπειρωτικές εκτάσεις κυρίως κατά την ψυχρή περίοδο και είναι εξ αιτίας αυτού συνήθως ψυχροί. Τέτοιοι Αντικυκλώνες είναι της Σιβηρίας και του Καναδά.

Τέλος οι Κινητοί Αντικυκλώνες είναι πολύ μικρότεροι σε έκταση και σχηματίζονται σε περιοχές μεγάλων γεωγραφικών πλατών. Μετακινούνται όμως γρήγορα προς τα μικρότερα γεωγραφικά πλάτη μεταφέροντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες. Σ' αυτούς οφείλονται συνήθως οι ψυχρές εισβολές και οι χιονοπτώσεις των εύκρατων και υποτροπικών περιοχών. Στον χάρτη καιρού της εικόνας πού ακολουθεί έχει αποτυπωθεί ένα Βαρομετρικό Χαμηλό πάνω απ' την Ιταλία, και ένας Αντικυκλώνας πάνω από τη Λιβύη.

<<- Προηγούμενο - Επόμενο ->>