Γίναμε 19 Ετών!

5/3/2005 - 5/3/2024

Καταγράφουμε και Προβλέπουμε τον Καιρό στο Ιστορικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για τα τελευταία 19+ Χρόνια! ...και συνεχίζουμε!

spacer

Η ιστορία μας...

Ηταν 4 Μαρτίου του 2005 γύρω στις 11 το πρωί όταν χτύπησε το τηλέφωνό μου: "Κύριε Τσιουκανάρα, υπάρχει ένα δέμα για σας από Αμερική!" Αυτό ήταν! Εφτασε! Λίγο αργότερα, πηγαίνω από την εταιρία ταχυμεταφορών για να παραλάβω τα συνοδευτικά έγγραφα του πακέτου για να προχωρήσω μόνος στον εκτελωνισμό, γιατί το κόστος της διεκπεραίωσης του από αυτούς ήταν υπερβολικό (88 ευρώ χωρίς φόρους κλπ)! Ετσι, αποφάσισα να το κάνω ο ίδιος, χωρίς βέβαια να έχω συνειδητοποιήσει τις δυσκολίες που με περίμεναν!

Την επόμενη μέρα το πρωί, κατευθείαν στο τελωνείο του αεροδρομίου Μακεδονία για τον εκτελωνισμό! Εξαιρετικά χρονοβόρα κι επίπονη η διαδικασία και ειδικά η συναλλαγή με μερικούς κακούς τελωνειακούς που απέβλεπαν σε μίζες και γρηγορόσημα! Ευτυχώς, ένας υπάλληλος με καλή διάθεση με βοήθησε να ολοκληρώσω τη διαδικασία ξεπερνώντας τις τρικλοποδιές από τους προαναφερθέντες! Υστερα από 4 ώρες και με 55 ευρώ λιγότερα στην τσέπη μου, παραλαμβάνω το δέμα! Ηταν ένας ολοκαίνουργιος DAVIS Vantage Pro2, που θα αποτελούσε την καρδιά του meteothes.gr!

Μόλις έφτασα στο σπίτι τον μοντάρω και άρχίζω να κάνω τις διάφορες δοκιμές στο μπαλκόνι του σπιτιού! Είχα ήδη προετοιμαστεί αγοράζοντας από πριν ότι θα χρειαζόταν για την τοποθέτησή του στην οροφή της πολυκατοικίας, κάτι που έγινε το επόμενο πρωί! Μέχρι το απόγευμα, είχα κατασκευάσει μια ιστοσελίδα βασισμένη στα πρότυπα που προσέφερε η DAVIS στο συνοδευτικό software. Η απλότητά της, μου επέτρεπε να την ανεβάσω προσωρινά στα userpages του παρόχου ISP για να βάλω το σταθμό online.

Μέχρι το τέλος του Μάρτη, τοποθετήθηκε και το kit του ανεμιστήρα για τον κλωβό του σταθμού, καταχωρήθηκε το domain meteothes.gr και έτσι άρχισε αυτή η μεγάλη περιπέτεια! To Σεπτέμβριο του 2006, τοποθετήθηκαν και οι ηλιακοί αισθητήρες και σιγά-σιγά η ιστοσελίδα άρχισε να εξελίσσεται συνεχώς και να φτάνει στη σημερινή μορφή της με την πληθώρα των πληροφοριών!

Το Σεπτέμβριο του 2018, λόγω μιας σημαντικής βλάβης στην ηλεκτρονική πλακέτα της εξωτερικής μονάδας αισθητήρων ISS και λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, ο σταθμός αντικαταστάθηκε με το το πιο προηγμένο μοντέλο DAVIS Vantage Pro2 Plus, with 24 hour Fan Aspirated Radiation Shield. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που συνέδραμαν οικονομικά, για να γίνει δυνατή η αγορά του νέου σταθμού!

Η πιο πρόσφατη προσθήκη στον εξοπλισμό του σταθμού (Απρίλιος του 2019), είναι η μοναδική πρωτοποριακή Περιστροφική Κάμερα Υψηλής Ανάλυσης, που δημιουργεί το meteothes Panorama 360 το οποίο απεικονίζει τον πλήρη ορίζοντα της Θεσσαλονίκης σε σχεδόν πραγματικό χρόνο! Η κάμερα είναι τοποθετημένη δίπλα στο σταθμό και μάλιστα, σε μία εικόνα φαίνεται και ο ανεμοδείκτης του ανεμόμετρου!

Πέρασαν τόσα χρόνια με άπειρα ξενύχτια για βελτίωση και εξέλιξη των ιστοσελίδων, οικονομίες για την αγορά ή βελτίωση του εξοπλισμού (server κάμερες, ανταλλακτικά κλπ), ενοικίαση χώρου webhosting αλλά και ένα συνεχή αγώνα για να είναι online 24 ώρες το 24ωρο! Η αποδοχή που απολαμβάνει αυτή η προσπάθεια από τους συμπολίτες μου Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, η ικανοποίηση που νοιώθω όταν προσφέρω τα δεδομένα των καταγραφών σε φοιτητές και φορείς για διάφορες εφαρμογές και μελέτες, μου δίνουν τη δύναμη που χρειάζομαι για να συνεχίσω και να βελτιώσω αυτή την προσπάθεια παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν!

Κλείνω αυτή την επετειακή αναδρομή, με την υπόσχεση πως όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μου, το meteothes.gr θα είναι μια αξιόπιστη πηγή στα καιρικά δρώμενα του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης!

Χρόνια μας Πολλά!

Τσιουκανάρας Αθανάσιος - Διαχειριστής

spacer
Εξωτερική Μονάδα Μετεωρολογικού Σταθμού (ISS)
Η Κεντρική Κονσόλα με τον Καταγραφέα Δεδομένων
© 2005-2024, meteothes.gr