Ο Προγνώστης Zambretti


Το Οργανο

Ο Προγνώστης Καιρού Zambretti, χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με ένα βαρόμετρο. Μεταφράζει την ένδειξη του Βαρόμετρου σε μια πρόγνωση μέσα από μια μεγάλη ποικιλία συνδυασμών αφού δοθούν μεταβλητοί παράγοντες όπως η διαύθυνση ανέμου, άνοδος ή πτώση ενός σταθερού βαρόμετρου και η εποχή, καλοκαίρι ή χειμώνας.

Οι προγνώσεις βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες και αποτελέσματα που βγήκαν με την πάροδο των ετών. Ενα σκληρό τεστ, απέδειξε πως το 91.7925% των προγνώσεων αυτού του οργάνου είναι σωστό. Χρησιμεύει σε Ιστιοπλόους, Πεζοπόρους και Περιπατητές, Αγρότες, Φυτωριούχους, Κηπουρούς και όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον καιρό και τις συνέπειές του.

Ο προγνώστης Zambretti, αποτελείται από 3 πλαστικούς δίσκους μειούμενης διαμέτρου, που είναι τοποθετημένοι ομοκεντρικά μέσω ενός περτσινιού.
Ο μεγάλος εξωτερικός δίσκος Α, έχει μια μικρή κλίμακα βαθμονομημένη στη διεύθυνση ανέμου, ο μεσαίος δίσκος Β περιλαμβάνει ένα δείκτη που πρέπει να στοιχηθεί με τη διεύθυνση ανέμου του δίσκου Α και περιλαμβάνει επίσης μια κλίμακα βαθμονομημένη σε μονάδες βαρομετρικής πίεσης (ίντσες υδραργύρου ή μιλλιμπάρ).
Ο εσωτερικός δίσκος C έχει ένα δείκτη που ρυθμίζεται στην ατμοσφαιρική πίεση του δίσκου Β, και τρία παραθυράκια που επιτρέπουν την επιλογή μιας ανάγνωσης που βασίζεται στην άνοδο ή πτώση του βαρόμετρου το Χειμώνα ή το Καλοκαίρι. Διαμέσω του ανάλογου παραθύρου, γίνεται ορατό ένα γράμμα της αλφαβήτου (είναι τυπωμένο στο δίσκο Α) και αυτό το γράμμα είναι το κλειδί για την πρόγνωση που μπορεί να διαβαστεί στην αντίθετη όψη του οργάνου.

Μια γρήγορη ματιά στο όργανο δείχνει πως βασίζεται σε πρακτικές παρατηρήσεις του καιρού και εμπειρικούς κανόνες σε δύο εκδοχές:
(α)Οι κανόνες δεν προέρχονται από κάποια θεωρητική βάση και
(β) δε φαίνεται να υπάρχει ούτε μία μαθηματική λειτουργία (ακόμα και εμπειρικής προέλευσης) που να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία των κανόνων.

Η Αλφαβητική Κλίμακα Προγνώσεων

Η πρόγνωση στο πίσω μέρος του οργάνου, είναι ένας πίνακας βραχυπρόθεσμων αλλαγών του καιρού με χρήση γραμμάτων του αλφαβήτου.Ο καλός καιρός αναφέρεται στα πρώτα γράμματα της αλφαβήτου, ενώ ο άσχημος στα τελευταία. Οι περιγραφές για κάθε γράμμα είναι οι εξής:

A Βελτιωμένος
B Καλοκαιρία
C Βελτιούμενος
D Καλός, μεταβαλλόμενος σε άστατο
E Καλός, πιθανές μπόρες
F Αρκετά καλός, βελτιούμενος
G Αρκετά καλός, πιθανές μπόρες νωρίς
H Αρκετά καλός, μπόρες αργότερα
I Μπόρες νωρίς, βελτιούμενος
J Αστατος, βελτιούμενος
K Αρκετά καλός, πιθανές μπόρες
L Μάλλον άστατος με βελτίωση αργότερα
M Αστατος, με πιθανή βελτίωση
N Μπόρες, με διαλείμματα βελτίωσης
O Μπόρες, μεταβαλλόμενος σε άστατο
P Αστατος, σποραδικές βροχές
Q Αστατος, με μικρά διαλείμματα βελτίωσης
R Αστατος, βροχή αργότερα
S Αστατος, βροχές κατά περιόδους
T Πολύ άστατος, βελτιωμένος κατά περιόδους
U Βροχή κατά περιόδους, επιδεινούμενος αργότερα
V Βροχή κατά διαστήματα, πολύ άστατος
W Βροχή κατά περιόδους
X Βροχή, πολύ άστατος
Y Κακοκαιρία, πιθανή βελτίωση
Z Κακοκαιρία, έντονες βροχές

Ψηφιακή (Javascript) εκδοχή του Προγνώστη Zambbretti (βάσει Αλγόριθμου)

Εισάγετε Δεδομένα:
Περιοχή: Ημισφαίριο:   Τοπική Διακύμανση Πίεσης:   Ελάχ:  Μέγ:
Τρέχουσες Μεταβλητές: Διεύθυνση Ανέμου:   Μήνας:
Βαρομετρική Πίεση Ρυθμισμένη στο Επίπεδο της Θάλασσας (hPa/mb):    Τάση:
 
Πρόγνωση 12 ωρών:     Η πρόγνωση θα εμφανιστεί εδώ
Μεγαλύτερη ακρίβεια στις 09:00 τοπική ώρα

Πρόκειται για μια έκδοση Javascript του προγνώστη καιρού Negretti και Zambra (Zambretti) από το 1915, που αρχικά σχεδιάστηκε για το Βόρειο ημισφαίριο και τον καιρό του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο αλγόριθμος ξαναγράφτηκε για να λειτουργεί σε κάθε περιοχή του κόσμου και η δυνατότητα Διεύθυνσης Ανέμου αυξήθηκε στα 16 σημεία για μεγαλύτερη ακρίβεια.

Μια πρόγνωση που γίνεται κατά προσέγγιση στις 09:00 τοπική ώρα, έχει επιτυχία πάνω από 90%, ακόμα κι αν δεν συνυπολογιστούν ο ρυθμός αλλαγής του βαρόμετρου, η ταχύτητα ανέμου ή η θερμοκρασία!